Brief van het Ninoofse stadsbestuur aan de Kommandantur van Aalst betreffende de hoeveelheid plantaardappelen en het aantal paarden.
Aan den heer Bevelhebber der duitsche Kommandantur te Aalst
Mijnheer de Bevelhebber,
Ingevolge uw bevel van 26 dezer hebben wij de eer u te doen kennen dat wij schatten dat er alhier 30 à 40 hectaren aardappelen geplant zijn. Er bestaan hier zes moedermerriën (wij verstaan hieronder merriën die veulens laten zuigen). De veulens en fokhengsten zijn opgegeven in de algemeene paardenlijst die wij u hebben verschaft. Al de andere paarden zijn werkpaarden.
De burgemeester
31 juli 1915
Brief van het Ninoofse stadsbestuur aan het schoolhoofd van de gemeenteschool. Theophiel De Grave meende op basis van de Duitse richtlijnen namelijk dat de portretten van de Belgische vorsten uit de school moesten verwijderd worden. De stad wijst de overijverige directeur terecht en vraagt zelfs dat de portretten van Albert en Elizabeth met bloemen zouden versierd worden.
Mijnheer Th. De Grave, bestuurder der Lager Gemeenteschool
Mijnheer,
In bezit van uw geëerd schrijven van 28 dezer, behelzende uwe vraag de portretten der Koninklijkje Familie uit de klassen weg te nemen.
Liever zagen wij U op dit oogenblik voorstellen de beelden van onzen heldhaftigen Koning en onze geliefde Koningin – ziekenverpleegster met bloemen te omkransen.
Wij zien in de door U aangehaalde besluiten der Duitsche Overheid het verbod niet welke Gij er meent in te vinden en verzoeken U, op de verantwoordelijkheid van het Stadsbestuur, de beeltenissen van Koning Albert en Koning (sic) Elizabeth ongedeerd te laten hangen (…).
Aanvaard intusschen, Mijnheer, de verzekering onzer gevoelens van verkleefde hoogachting.
Op bevel: de secretaris
Burgemeester en schepenen
ASN