Brief van de stad Ninove aan de Kommandantur in Aalst waarin wordt verwezen naar Désiré De Bodt, een van de belangrijkste industriëlen van Ninove. De Bodt verliet de stad eind 1914 en vertoefde volgens het dagboek van Albert Liessens onder andere in Londen en Parijs. Zijn huis op de Burchtdam deed tijdens de oorlog dienst als Ortskommandantur.
Aan den Heer Bevelhebber der duitsche Kommandantur te Aalst Mijnheer de Bevelhebber, Ingevolge uw bevel van 21 dezer hebben wij de eer U te doen kennen dat bij onze weten ALLEEN de heer Désiré De Bodt en echtgenoote (sic) onze stad hebben verlaten. Hun vertrek heeft echter niet plaats gehad bij het uitbreken van den oorlog maar wel naar onze meening rond november of december 1914. Wij weten niet waar de heer De Bodt zich thans ophoudt. Wij gelooven dan ook niet, dat voormelde heer moet aanzien worden als vluchteling. Deze heer is overigens een man die in het buitenland vele zaken maakte. Wellicht is hij vertrokken om zijne belangen te behartigen. De heer De Bodt bewoonde het huis dezer stad dat thans tot Orts-Kommandantur dient. De Burgemeester ASN Brief van de stad Ninove aan de Kommandantur in Aalst waarin gewezen wordt op fraude bij de voedselbevoorrading. De boeren uit de omliggende dorpen probeerden op alle mogelijke manieren te ontsnappen aan de graanopeisingen door de bezetter wat nadelig was voor de stad Ninove.
Aan den Heer Bevelhebber der duitsche Kommandantur te Aalst Mijnheer de Bevelhebber, Het zij mij geoorloofd het volgende kenbaar te maken: het is nu toegestaan aan al de molenaars van te malen tot 1 oktober. Al de boeren maken er gebruik van om zooveel mogelijk graan naar den molen te dragen, niettegenstaande dat het graan in beslag genomen is. Hiervoor gaat (…) op zeker oogenblik zich in den toestand bevinden geen graan en ook geen meel voor zich te hebben. De boeren dragen ook hun meel van eene gemeente naar de andere om geheim te houden hoeveel meel zij hebben. De nood in de stad veel grooter zijnde dan in de landelijke gemeenten en het gevaar inziende dat wij binnen kort geen voorraad in de stad zullen hebben, heb ik de eer U het volgende voorstel te doen: De Burgemeester of diens gelastigde zal zorg dragen dat den tweemaandelijksche voorraad van het gemeentelijk voedingscomiteit afgeleverd worde. Te dien einde zal hij bericht van opeisching uitvaardigen aan de landbouwers tot bedrag der vereischte hoeveelheid. Geene landbouwers zullen mogen doen malen zonder schriftelijke toelating van den Burgemeester. Hoogachtend, De Burgemeester ASN Brief van de stad Ninove aan de plaatselijke elektriciteitsmaatschappij met andermaal een vermelding van het ‘Werk der Schoolsoep’. Nadat de vestiging hiervan enkele weken in het ongewisse bleef werd deze uiteindelijk ondergebracht in de lokalen van de maatschappij L’Economique op de Geraardsbergse steenweg.
Aan den Heer Theophiel De Grijse, bestuurder van het Elektriciteitsgesticht Mijnheer, De stad heeft sedert eenigen tijd een nieuw liefdadigheidswerk – de schoolsoep – ingericht in de lokalen der maatschappij “L’Economique”, Geraardsbergschen steenweg. Daar het werk der bereiding van de soep vergt dat men van vroeg in den morgen beginne zal het noodig zijn het lokaal te voorzien van elektriek licht. Wij veroeken U derhalve, Mijnheer de Bestuurder wel te willen zoogauw mogelijk de noodige installatie te bevelen. De heer Alfred De Mol zal U desnoods de noodige inlichtingen nopens de zaak volgaarne verstrekken. Aanvaard, Mijnheer de Bestuurder, onze hoogachtende groeten. Op bevel: Burgemeester en Schepenen De secretaris ASN |
Archives
November 2018
|