Brief van het Ninoofse stadsbestuur aan de Kommandantur van Aalst in verband met de aanwezigheid van allerlei materiaal in de stad. De brief toont aan dat er tussen de Duitse bezetter en de bevolking regelmatig nogal wat misverstanden bestonden. Zo wist men in Ninove geen raad met ‘kleedergreudel’. Het gaat hier duidelijk om een slechte vertaling van het Duits naar het Nederlands. Mogelijk gaat het hier om ‘grödel’ of ijzeren stijgbeugels.
Aan den Heer Bevelhebber der duitsche Kommandantur te Aalst Mijnheer de Bevelhebber, Ingevolge Uw bevel dan 24 dezer hebben wij de eer U te doen kennen dat alhier geene ijzeren stoven, stoofbuizen, vensterglazen, glaslampen, noch deksels zijn die niet door de bevolking moeten gebruikt worden. Kleedergreudel is ons onbekend. De opbrengst in haver moet op 68.000 kilos geschat worden. De burgemeester ASN Twee brieven van het Ninoofse stadsbestuur aan de uitbaatsters van een herberg. In de eerste brief gaat het om een overtreding van het sluitingsuur. In het andere schrijven gaat het om een kordate herbergierster die aan enkele Duitse onderofficieren de toegang tot haar café weigerde. Straffen en boetes van de Duitse overheid moesten blijkbaar door het gemeentebestuur aan de betrokken personen gecommuniceerd worden.
Aan Mevrouw Louis Van Snick-Gochet, Pollaerestraat Mevrouw, De duitsche Kommandantur zendt ons een bericht nopens U, waarvan wij hierna de vertaling laten volgen: “De waardin, echtgenoote Rachel van Snick, geboren Gochet, 28 jaar oud, Pollaerestraat 22, is wegens overtreding der Politie-uur met 30 mark geldstraf of 10 dagen gevang gestraft. Het estaminet wordt tot 1 october gesloten. Gelief, Mevrouw, dit bevel streng in acht te nemen en intusschen onze oprechte groeten te aanvaarden. De burgmeester Aan Mevrouw Jules Van den Bossche – Van Nuffel – Pasteibakkerei Mevrouw, De duitsche Kommandantur zendt ons een bericht waarvan wij U hierna de vertaling geven: “Het is gisteren voorgekommen dat in Ninove, vrouw Van den Bossche – Café en pasteibakkerij – aanvankelijk weigerde, aan eenige onderofficieren café te geven. De Kommandantur maakt daarop opmerkzaam dat bij hervalling de zaak der vrouw Van den Bossche zal gesloten worden”. Wij verzoeken U, Mevrouw, hiervan goede nota te nemen en bieden U intusschen onze hoogachtende groeten. De burgemeester Brief van het Ninoofse stadsbestuur aan de Zivilverwaltung in Gent betreffende de tewerkstelling in de stedelijke nijverheid en in de handelsondernemingen. Als gevolg van de oorlog is dit aantal spectaculair geslonken. Aan den heer Voorzitter van het Burgerlijk Beheer van Oost-Vlaanderen te Gent Mijnheer de Voorzitter, (…) dat er in normalen tyd 60 bedienden en 2750 werklieden werkzaam zyn by de nyverheids- of handelsondernemingen die op het grondgebied onzer stad gevestigd zyn. Thans moet dit gebracht worden op 40 bedienden en 600 werklieden. Op bevel: de secretaris De burgemeester ASN |
Archives
November 2018
|